Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ιστορικού Ντοκιμαντέρ



Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Μαΐου, η Τελετή Απονομής των Βραβείων του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ιστορικού Ντοκιμαντέρ «Προσεγγίζουμε κριτικά το παρελθόν», που διοργάνωσαν το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου, η επιστημονική ένωση «Νέα Παιδεία» και η ΕΡΤ.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που έλαβε χώρα στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», απονεμήθηκαν τρία βραβεία και δύο έπαινοι στα παρακάτω ντοκιμαντέρ:
-1ο Βραβείο στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο – Λ.Τ. Γέρακα, για το ντοκιμαντέρ Δημοκρατία της Βαϊμάρης («Εκεί που έφτασε λίγο δεν είναι» ή ... πώς γεννιέται ο φασισμός).
-2ο Βραβείο στο 2o Γενικό Λύκειο Ηλιούπολης για το ντοκιμαντέρ Ησυχίαν είχεν ο Δήμος και αντέλεγεν ουδείς.
-3ο Βραβείο στο Μουσικό Γυμνάσιο – Λ.Τ. Αγρινίου για το ντοκιμαντέρ Αγρίνιο... Στου καπνού τα βήματα.
-Ειδικοί Έπαινοι στο 8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου – Λ.Τ. Χαλανδρίου για το ντοκιμαντέρ Women Air Service Pilots (W.A.S.P.) και στο Λύκειο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Λεμεσού για το ντοκιμαντέρ Χριστόδουλος Σώζος: Ο ήρωας δήμαρχος της Λεμεσού.
Ο διαγωνισμός, που αφορούσε μαθητές Γ΄ Γυμνασίου - Γ΄ Λυκείου είχε ως στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την κριτική προσέγγιση γεγονότων της Νεώτερης και Σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας, με την έρευνα στα ποικίλα ιστορικά αρχεία και την επαφή τους με την τέχνη του κινηματογράφου.
Η Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού αποτελείτο από τους Δημήτρη Λάππα (ιστορικό–φιλόλογο), Γεωργία Λουκοπούλου, (κοινωνιολόγο, κινηματογραφίστρια), Γιάννη Παρίση (φιλόλογο, συγγραφέα) και δρ.Βασιλική Σακκά (ιστορικό, σχολική σύμβουλο). Την επιτροπή συντόνισε η Νατάσα Μερκούρη, φιλόλογος, μέλος του ΔΣ και επιστημονική συνεργάτις της «ΝΕΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»
Η Κριτική Επιτροπή εποπτευόταν από ειδική Επιστημονική Επιτροπή, η οποία απαρτίσθηκε από τους Νίκο Καραπιδάκη (Καθηγητή Ιονίου Πανεπιστημίου, Πρόεδρο Εφορείας ΓΑΚ), Γιώργο Κόκκινο (Καθηγητή Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Χριστίνα Κουλούρη (Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο), Φώτο Λαμπρινό (σκηνοθέτη, συγγραφέα) και Ελπίδα Πρωτόπαπα (προϊσταμένη Τμήματος Επιμορφωτικών Προγραμμάτων ΕΡΤ). Την Επιστημονική Επιτροπή συντόνισε ο Κώστας Αγγελάκος, Επίκουρος Καθηγητής Παιδαγωγικών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Διευθυντής του περιοδικού ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ.
Η ΕΡΤ θα αναρτήσει τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ στον ιστότοπό της για διάστημα έξι μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου