Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Τέλος εποχής για τα password




Η ταυτότητα του χρήστη θα πιστοποιείται από μια συσκευή σαν USB στικ ή ένα δακτυλικό αποτύπωμα, ή τη φωνή ή την ίριδα του ματιού.

Tο τέλος στην παντοκρατορία των password υπόσχεται να φέρει μια κοινοπραξία η οποία αποτελείται από ιντερνετικούς κολοσσούς, επιχειρήσεις που πρωταγωνιστούν διεθνώς στο διαδικτυακό εμπόριο και μερικούς από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρονικών στον κόσμο. Η κοινοπραξία ονομάζεται FIDO (Fast IDentity Online) Alliance και έχει στόχο να αναπτύξει μια πλατφόρμα τεχνολογιών με το ίδιο όνομα, χάρις στην οποία οι κωδικοί θα αρχίσουν να αντικαθίστανται από νέα αξεσουάρ και βιομετρικά δεδομένα.
Ετσι, ο χρήστης δεν θα χρειάζεται να καταχωρίσει το password για να αποκτήσει πρόσβαση σε μια online υπηρεσία, όπως συμβαίνει σήμερα. Αντίθετα, θα πιστοποιεί την ταυτότητά του, τοποθετώντας π.χ. στον υπολογιστή μια συσκευή σαν USB στικ ή αφήνοντας το smartphone και το tablet του να αναγνωρίσουν το δακτυλικό αποτύπωμα, τη φωνή ή την ίριδα του ματιού του.
Η FIDO Alliance ιδρύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, από τις PayPal και Lenovo, ενώ τα μέλη της πολλαπλασιάστηκαν μέσα στους επόμενους μήνες – με αποτέλεσμα σήμερα να συμμετέχουν σε αυτήν «ηχηρά» ονόματα όπως η MasterCard, η BlackBerry, η Google και, από την προηγούμενη εβδομάδα, η Microsoft. Ολες αυτές οι επιχειρήσεις υποστηρίζουν πως η ταυτοποίηση του χρήστη θα πρέπει να αρχίσει να γίνεται μέσω κατάλληλου hardware από την ίδια τη συσκευή του, και όχι απευθείας στο Ιντερνετ, πληκτρολογώντας απλώς τον μυστικό κωδικό που αυτός επέλεξε όταν εγγράφηκε σε κάποιο σάιτ.
Οι βασικοί λόγοι που επικαλούνται είναι πως τα password δεν εξασφαλίζουν ικανοποιητική ασφάλεια, ενώ επίσης είναι εξαιρετικά δύσχρηστα. Αλλωστε, καθώς ο αριθμός των online λογαριασμών που έχει κανείς αυξάνεται συνεχώς, φτάνοντας ήδη τους 26 για τον μέσο Βρετανό, γίνεται όλο και πιο απίθανο να θυμάται τους κωδικούς του. Κωδικοί που παράλληλα βρίσκονται συνεχώς στο στόχαστρο κυβερνοεγκληματιών, οι οποίοι προσπαθούν να τους κλέψουν είτε με κακόβουλο λογισμικό που καταγράφει ό,τι πληκτρολογείται στο «μολυσμένο» μηχάνημα, είτε με «ηλεκτρονικό ψάρεμα».
Για όλα τα παραπάνω, η κοινοπραξία υποστηρίζει πως σε λίγα χρόνια η πλατφόρμα FIDO θα έχει διαδοθεί σχεδόν όσο σήμερα και το Wi-Fi. Τα πρωτόκολλα της πλατφόρμας είναι ανοικτά, με την έννοια ότι μπορεί να τα ενσωματώσει κάθε εταιρεία διαδικτυακού εμπορίου, online banking, ακόμη και παροχής e-mail. Ετσι, ο κάτοχος μιας ηλεκτρονικής συσκευής, που θα είναι συμβατή με τη FIDO, θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει την αντίστοιχη υπηρεσία χωρίς να χρειάζεται να θυμηθεί κάποιο password.

Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας εδώ

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Βρείτε το κατάλληλο ηλεκτρονικό παιχνίδι για το παιδί σας


«Τα περισσότερα παιχνίδια που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο εμπόριο έχουν χαρακτηρισθεί με το σύστημα PEGI, σύμφωνα δηλαδή, με το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Ταξινόμησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια (Pan European Game Information). Είναι το πρώτο πανευρωπαϊκό σύστημα αποτίμησης των ορίων ηλικίας για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα βιντεοπαιχνίδια και εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες 29 ευρωπαϊκές χώρες.
Στόχος του είναι να παράσχει στους γονείς και γενικά στους καταναλωτές αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με το περιεχόμενο ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού και την καταλληλότητά του για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Αναλυτικά, το σύστημα προβλέπει:
1. Την κατάταξη του παιχνιδιού σε πέντε ηλικιακές ομάδες: 3+, 7+, 12+, 16+, 18+. Το εικονίδιο της κατάταξης ενός παιχνιδιού αναγράφεται στην μπροστινή και την πίσω όψη της συσκευασίας DVD ενημερώνοντας ότι το παιχνίδι είναι κατάλληλο μόνο για μια συγκεκριμένη ηλικία και πάνω.
2. Τον χαρακτηρισμό του περιεχόμενου: ναρκωτικά, χυδαία γλώσσα, διακρίσεις, φόβος, τζόγος, σεξ, βία. Σε περίπτωση που το παιχνίδι έχει χαρακτηριστεί ως το περιεχόμενό του, τότε τα αντίστοιχα εικονίδια αναγράφονται στην πίσω όψη της συσκευασίας DVD. Ενημερώνουν τον αγοραστή εάν το εν λόγω παιχνίδι περιέχει άμεση ή έμμεση αναφορά στο είδος περιεχομένου που περιγράφει ο κάθε χαρακτηρισμός.
Για το online παιχνίδια, εφαρμόζεται επιπλέον το PEGI Online. Πρόκειται για ένα εικονίδιο που αν το συναντήσουμε στην ιστοσελίδα ενός online παιχνιδιού, γνωρίζουμε ότι το παιχνίδι αυτό πληρεί κάποιες προϋποθέσεις σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών. Ειδικότερα: δεν περιλαμβάνει παράνομο και προσβλητικό περιεχόμενο ή ανεπιθύμητους συνδέσμους, ενώ παράλληλα οι δημιουργοί του δεσμεύονται να προστατεύουν την ιδιωτική ζωή των ανήλικων παικτών.
Στον ιστοχώρο www.pegi.info/gr του PEGI στην Ελληνική γλώσσα μπορεί ο καθένας να ενημερωθεί ενδελεχώς για το σύστημα PEGI και να ελέγξει το χαρακτηρισμό των παιχνιδιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο και υπόκεινται στο σύστημα με μια απλή αναζήτηση στην φόρμα που περιλαμβάνεται στην αρχική σελίδα.
Συμβουλή του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αγοράζουμε για τα παιδιά μας το κατάλληλο παιχνίδι για την ηλικία του, και ποτέ παιχνίδι που είναι για μεγαλύτερες ηλικίες. Κάποιο λόγο θα έχει το σύστημα PEGI για να ταξινομεί τα παιχνίδια, αναφορικά με την ευημερία των παιδιών μας. Επίσης, πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη τους χαρακτηρισμούς περιεχομένου που έχει το εκάστοτε παιχνίδι, και να αναρωτηθούμε, εάν θέλουμε τα παιδιά μας να έρθουν σε επαφή με αυτό το είδος του περιεχομένου, πριν αγοράσουμε τα παιχνίδι αυτό. Τέλος, ας βρούμε λίγο χρόνο να παίξουμε το παιχνίδι αυτό οι ίδιοι, ώστε να αποκτήσουμε άποψη πριν το δώσουμε στο παιδί μας."

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Eurostat: «Άγνωστη λέξη» το ίντερνετ για το 36% των Ελλήνων

Η χώρα μας κατατάσσεται επίσης 27η στα 28 μέλη της Ε.Ε., ως προς το ποσοστό των νοικοκυριών με σύνδεση στο διαδίκτυο (56%).
Toυ Κώστα Δεληγιάννη

Μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων παραμένουν «ιντερνετικά αναλφάβητοι», όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. Σύμφωνα με αυτά, το 36% των Ελλήνων δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο – ένα ποσοστό που, από τα 28 κράτη της Ε.Ε., είναι καλύτερο μόνο από τα αντίστοιχα της Ρουμανίας (42%) και της Βουλγαρίας (41%).
Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος όσων δεν έχουν «σερφάρει» ποτέ είναι πολύ μικρότερος, αγγίζοντας το 21%. Παρ’ όλα αυτά, ο «ιντερνετικός αναλφαβητισμός» στη χώρα μας δεν έχει πολύ μεγάλη διαφορά απ’ ό,τι ισχύει επίσης στην Ιταλία (34%), την Πορτογαλία (33%), την Κύπρο (32%) και την Πολωνία (32%).
Έτσι, η μελέτη της Eurostat αποτυπώνει περισσότερο το ψηφιακό χάσμα ανάμεσα στα κράτη-μέλη, καθώς σε έξι κράτη το ποσοστό των πολιτών που δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο είναι κάτω από 10%. Μάλιστα, στη Δανία και το Λουξεμβούργο το ποσοστό αυτό είναι 4% και 5% αντίστοιχα.
Με ποσοστό 56%, η Ελλάδα κατατάσσεται επίσης στην προτελευταία θέση των νοικοκυριών με ιντερνετική σύνδεση, έχοντας καλύτερη επίδοση μόνο τη Βουλγαρία (54%). Σε αυτή την περίπτωση, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 79%, ένα νούμερο αρκετά βελτιωμένο από το 55% που είχε καταγράψει η αντίστοιχη μελέτη της Eurostat πριν από μία εξαετία, αποδεικνύοντας τη μεγάλη διείσδυση που είχε το web τα τελευταία χρόνια στην Ε.Ε.
Στη συγκεκριμένη κατηγορία, τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν πάλι οι «συνήθεις ύποπτοι». Έτσι, ιντερνετική σύνδεση έχει το 95% των νοικοκυριών στην Ολλανδία, το 94% στο Λουξεμβούργο, και το 93% στη Δανία και τη Σουηδία.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η απήχηση του ίντερνετ έχει σαν συνέπεια και τη διεύρυνση όσων αξιοποιούν τις πλατφόρμες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Έτσι, σε 8 από τα 28 κράτη-μέλη, πάνω από το 50% των πολιτών χρησιμοποίησε μέσα στη χρονιά το web για να έρθει σε επαφή ή να εξυπηρετηθεί από κάποια δημόσια υπηρεσία.

Καθημερινή

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Ξεκίνησε χτες το 1ο Creative Commons Festival της Αθήνας


Τα Creative Commons Ελλάδας σε συνεργασία με την πλατφόρμα Frown και με την υποστήριξη της ΕΕΛ/ΛΑΚ σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT), συντονιστή του ευρωπαϊκού δικτύου Enterprise Europe Network – Hellas διοργανώνουν ένα διήμερο Φεστιβαλ στις 7 και 8 Δεκεμβρίου στην FROWN (Αγ. Ελεούσης 14 & Πρωτογένους, Ψυρρή, 213-0097547) με εργαστήρια, συζητήσεις και performances Ελλήνων καλλιτεχνών που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο χρησιμοποιούν Ανοιχτό Λογισμικό, Ανοιχτές Άδειες, Ανοιχτό Hardware και ανήκουν στο Κίνημα του Ανοιχτού Λογισμικού.
Οι άδειες Creative Commons κυκλοφόρησαν πρώτη φορά το 2002 και πλέον αποτελούν το πιο διαδεδομένο σύστημα Ανοιχτής Αδειοδότησης. Οι άδειες είναι τυποποιημένα νομικά συμβόλαια που οι δημιουργοί επισυνάπτουν ουσιαστικά στο τραγούδι τους, στο άρθρο τους ή σε οποιοδήποτε είδος περιεχομένου θέλουν να εκδόσουν ώστε ξεκάθαρα να εξουσιοδοτούν το διαμοιρασμό του με την ταμπέλα “some rights reserved”.
Τα Creative Commons προσφέρουν στο κοινό ένα σύνολο αδειών για να διαλέξουν ανάλογα τις χρήσεις που θέλουν να επιτρέψουν πάνω στο περιεχόμενο τους. Όλες οι άδειες απαιτούν την Αναφορά στον Δημιουργό και περαιτέρω επιτρέπουν ή αποτρέπουν ανάλογα την αναπαραγωγή, την εμπορική χρήση και την επεξεργασία. Το κύριο στοιχείο των αδειών είναι ότι δίνουν την δύναμη στον δημιουργό να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιηθεί το έργο του.
Η κοινωνική και οικονομική αξία του διαμοιρασμού περιεχομένου με Ανοιχτές Άδειες είναι πλέον γεγονός. Στην εκπαίδευση περιεχόμενο ανοιχτά αδειοδοτημένο ρίχνει σημαντικά το κόστος σε σχέση με τα παραδοσιακά εκπαιδευτικά εγχειρίδια. Στην επιστήμη και την ιατρική, η Ανοιχτή Πρόσβαση στην έρευνα μπορεί να σώσει ζωές και να ενθαρρύνει προσπάθειες για να λυθούν μέχρι τώρα προβλήματα.
Σε κυβερνητικό και φιλανθρωπικό επίπεδο, όπου τα χρήματα από την φορολογία των πολιτών και οι δωρεές που γίνονται προορίζονται για κοινωφελή έργα και έργα για το δημόσιο καλό, η ανοιχτή αδειοδότηση διασφαλίζει ότι τα αποτελέσματα των επενδύσεων αυτών γίνονται διαθέσιμα ελεύθερα στο κοινό και μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν.
Σε μεγάλους ιστότοπους, η ενσωμάτωση των αδειών Creative Commons, δίνουν την δυνατότητα στον καθένα να συμμετέχει και να συνεργαστεί στην δημιουργία πολιτισμού και κουλτούρας, να προσφέρει στην βελτίωση και στην περαιτέρω επεξεργασία εκπαιδευτικού υλικού, φωτογραφιών, μουσικής και ταινιών.
Στην Ελλάδα, η χρήση των Αδειών Creative Commons έχει αναγνωριστεί από τα ελληνικά δικαστήρια από το 2007 με πρωτοβουλία της Εταιρίας Ανοιχτού Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ)και έχει διαδοθεί πολύ, από κυβερνητικό επίπεδο μέχρι τη Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό. Παρατηρείται ότι η ενημέρωση του κοινού σε θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιοποίησης και Διανομής είναι ελλειπής στο Ελληνικό κοινό, από την άλλη όμως υπάρχει μεγάλη δημιουργικότητα και παραγωγή περιεχομένου από Έλληνες δημιουργούς, καλλιτέχνες, εικαστικούς κτλ.
Στο φεστιβάλ, δημιουργοί και χρήστες θα δουν:
-τι σημαίνει Ανοιχτό Περιεχόμενο
-πώς μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει Ανοιχτό Λογισμικό για να δημιουργήσει, να επεξεργαστεί και να επιμεληθεί ήχο, εικόνα, βίντεο
-πώς μπορεί κανείς να προστατέψει την Πνευματική Ιδιοκτησία του με τον τρόπο που θέλει και να μάθει πως να χρησιμοποιεί τις άδειες Creative Commons –
-πώς μπορεί να διανείμει το έργο του νόμιμα και σίγουρα με τα νέα μέσα
Επίσης, θα ακούσουν και θα απολαύσουν Performances καλλιτεχνών που ήδη χρησιμοποιούν Ανοιχτό Λογισμικό και Ανοιχτές Άδειες.
το αναλυτικό πρόγραμμα του διημέρου έχει αναρτηθεί στο σάιτ των Creative Commons Ελλάδας