Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Ξεκίνησε χτες το 1ο Creative Commons Festival της Αθήνας


Τα Creative Commons Ελλάδας σε συνεργασία με την πλατφόρμα Frown και με την υποστήριξη της ΕΕΛ/ΛΑΚ σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT), συντονιστή του ευρωπαϊκού δικτύου Enterprise Europe Network – Hellas διοργανώνουν ένα διήμερο Φεστιβαλ στις 7 και 8 Δεκεμβρίου στην FROWN (Αγ. Ελεούσης 14 & Πρωτογένους, Ψυρρή, 213-0097547) με εργαστήρια, συζητήσεις και performances Ελλήνων καλλιτεχνών που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο χρησιμοποιούν Ανοιχτό Λογισμικό, Ανοιχτές Άδειες, Ανοιχτό Hardware και ανήκουν στο Κίνημα του Ανοιχτού Λογισμικού.
Οι άδειες Creative Commons κυκλοφόρησαν πρώτη φορά το 2002 και πλέον αποτελούν το πιο διαδεδομένο σύστημα Ανοιχτής Αδειοδότησης. Οι άδειες είναι τυποποιημένα νομικά συμβόλαια που οι δημιουργοί επισυνάπτουν ουσιαστικά στο τραγούδι τους, στο άρθρο τους ή σε οποιοδήποτε είδος περιεχομένου θέλουν να εκδόσουν ώστε ξεκάθαρα να εξουσιοδοτούν το διαμοιρασμό του με την ταμπέλα “some rights reserved”.
Τα Creative Commons προσφέρουν στο κοινό ένα σύνολο αδειών για να διαλέξουν ανάλογα τις χρήσεις που θέλουν να επιτρέψουν πάνω στο περιεχόμενο τους. Όλες οι άδειες απαιτούν την Αναφορά στον Δημιουργό και περαιτέρω επιτρέπουν ή αποτρέπουν ανάλογα την αναπαραγωγή, την εμπορική χρήση και την επεξεργασία. Το κύριο στοιχείο των αδειών είναι ότι δίνουν την δύναμη στον δημιουργό να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιηθεί το έργο του.
Η κοινωνική και οικονομική αξία του διαμοιρασμού περιεχομένου με Ανοιχτές Άδειες είναι πλέον γεγονός. Στην εκπαίδευση περιεχόμενο ανοιχτά αδειοδοτημένο ρίχνει σημαντικά το κόστος σε σχέση με τα παραδοσιακά εκπαιδευτικά εγχειρίδια. Στην επιστήμη και την ιατρική, η Ανοιχτή Πρόσβαση στην έρευνα μπορεί να σώσει ζωές και να ενθαρρύνει προσπάθειες για να λυθούν μέχρι τώρα προβλήματα.
Σε κυβερνητικό και φιλανθρωπικό επίπεδο, όπου τα χρήματα από την φορολογία των πολιτών και οι δωρεές που γίνονται προορίζονται για κοινωφελή έργα και έργα για το δημόσιο καλό, η ανοιχτή αδειοδότηση διασφαλίζει ότι τα αποτελέσματα των επενδύσεων αυτών γίνονται διαθέσιμα ελεύθερα στο κοινό και μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν.
Σε μεγάλους ιστότοπους, η ενσωμάτωση των αδειών Creative Commons, δίνουν την δυνατότητα στον καθένα να συμμετέχει και να συνεργαστεί στην δημιουργία πολιτισμού και κουλτούρας, να προσφέρει στην βελτίωση και στην περαιτέρω επεξεργασία εκπαιδευτικού υλικού, φωτογραφιών, μουσικής και ταινιών.
Στην Ελλάδα, η χρήση των Αδειών Creative Commons έχει αναγνωριστεί από τα ελληνικά δικαστήρια από το 2007 με πρωτοβουλία της Εταιρίας Ανοιχτού Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ)και έχει διαδοθεί πολύ, από κυβερνητικό επίπεδο μέχρι τη Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό. Παρατηρείται ότι η ενημέρωση του κοινού σε θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιοποίησης και Διανομής είναι ελλειπής στο Ελληνικό κοινό, από την άλλη όμως υπάρχει μεγάλη δημιουργικότητα και παραγωγή περιεχομένου από Έλληνες δημιουργούς, καλλιτέχνες, εικαστικούς κτλ.
Στο φεστιβάλ, δημιουργοί και χρήστες θα δουν:
-τι σημαίνει Ανοιχτό Περιεχόμενο
-πώς μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει Ανοιχτό Λογισμικό για να δημιουργήσει, να επεξεργαστεί και να επιμεληθεί ήχο, εικόνα, βίντεο
-πώς μπορεί κανείς να προστατέψει την Πνευματική Ιδιοκτησία του με τον τρόπο που θέλει και να μάθει πως να χρησιμοποιεί τις άδειες Creative Commons –
-πώς μπορεί να διανείμει το έργο του νόμιμα και σίγουρα με τα νέα μέσα
Επίσης, θα ακούσουν και θα απολαύσουν Performances καλλιτεχνών που ήδη χρησιμοποιούν Ανοιχτό Λογισμικό και Ανοιχτές Άδειες.
το αναλυτικό πρόγραμμα του διημέρου έχει αναρτηθεί στο σάιτ των Creative Commons Ελλάδας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου