Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Έρικ Σμιτ: «Η Αθήνα μπορεί να γίνει μια Μέκκα της τεχνολογίας»

Η Google αναζητεί τρόπους για να συμβάλει σε αυτό τον στόχο, ανέφερε ο πρόεδρος του ιντερνετικού κολοσσού στην ομιλία του στο Megaron Plus.
Toυ Κώστα Δεληγιάννη

Η Ελλάδα θα μπορούσε να μετατρέψει την πρωτεύουσά της σε μια «Μέκκα της υψηλής τεχνολογίας», υποστήριξε ο εκτελεστικός πρόεδρος της Google Έρικ Σμιτ, στην ομιλία που έδωσε στο Megaron Plus.
Ευχαριστώντας αρχικά την Ελλάδα για την επινόηση των μαθηματικών, ο Σμιτ ανέφερε πως η χώρα μας έχει τις προϋποθέσεις για να πετύχει αυτό τον σκοπό – και οι οποίες είναι το υψηλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, το καλό εκπαιδευτικό σύστημα και η παιδεία.Κατά τη γνώμη του, αυτό που χρειάζεται είναι να αρθούν τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια, ώστε να δημιουργηθούν εταιρείες έντασης γνώσης, οι οποίες θα συγκροτήσουν «τεχνολογικούς κόμβους» στην Αθήνα, με διεθνώς ανταγωνιστική παρουσία. Μάλιστα, πρόσθεσε πως οι χαμηλοί μισθοί στον κλάδο του ΙΤ, οι φθηνές υποδομές και η παρουσία πολλών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Αθήνα είναι συγκριτικά πλεονεκτήματα που η χώρα μας δεν θα πρέπει να αφήσει ανεκμετάλλευτα.
Παρόλο που δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, είπε πως η Google θα επιδιώξει να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, κάτι που ήταν ένας από τους λόγους της επίσκεψής του στην Ελλάδα και της συνάντησής του με τον Αντώνη Σαμαρά. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει επίγνωση του πόσο επιζήμιο είναι για την οικονομία το υψηλό ποσοστό ανεργίας στον κλάδο του ΙΤ», ήταν το μόνο σχόλιό του για τη συνάντηση, που είχε προηγηθεί της ομιλίας.
Αφού ανέφερε ότι στην Ελλάδα η οικονομική κρίση έχει αφήσει πολύ βαθιές πληγές, πρόσθεσε πως η ύφεση και η αύξηση της ανεργίας δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα, αλλά ένα πρόβλημα με παγκόσμιες διαστάσεις. Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της Google, αυτό οφείλεται στο ότι οι αναπτυγμένες κοινωνίες έχουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έφερε η παγκοσμιοποίηση και η μαζική μεταφορά θέσεων ανειδίκευτης εργασίας στην περιοχή της Ασίας.
Επίσης, οι αναπτυγμένες κοινωνίες έχουν στον ορίζοντα ένα ακόμη πρόβλημα να αντιμετωπίσουν, τη γήρανση του πληθυσμού, το οποίο θα γίνεται ολοένα και οξύτερο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μόνη διέξοδος για την ανάπτυξη είναι η καινοτομία. Για να στηρίξει την άποψή του, επικαλέστηκε διεθνείς έρευνες που δείχνουν ότι, για κάθε θέση υψηλής τεχνολογίας, δημιουργούνται άλλες πέντε θέσεις εργασίας στην τοπική οικονομία. Μάλιστα, πρόσθεσε, πρόκειται για εργασίες που γίνονται σε συνθήκες πολύ καλύτερες απ’ ό,τι στο παρελθόν.
Επομένως ειδικά για την Ελλάδα, για τον Έρικ Σμιτ, η δημιουργία θέσεων υψηλής τεχνολογίας είναι επιτακτική, καθώς το πρόβλημα της ανεργίας είναι επείγον και, αν δεν λυθεί άμεσα, θα δημιουργήσει σύντομα ακόμη περισσότερα προβλήματα. «Ανεξάρτητα από το μέγεθος που θα έχουν, προσλήψεις κάνουν οι νεοϊδρυθείσες εταιρείες. Επομένως, πρέπει η Ελλάδα να ενθαρρύνει τη δημιουργία επιχειρήσεων hi-tech, κάθε μεγέθους και εμβέλειας – από εταιρείες που θα δραστηριοποιούνται τοπικά, μέχρι εταιρείες με διεθνή παρουσία», υπογράμμισε.
Παρακολουθώντας όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα από την αρχή της κρίσης, είπε πως του έχει προξενήσει βαθιά εντύπωση η υπομονετικότητα που έχει επιδείξει ο ελληνικός λαός. «Πλέον, μπορώ να πω ότι θα φύγω ακόμη πιο εντυπωσιασμένος», είπε κλείνοντας την εκδήλωση.

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου