Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Ανεξέλεγκτη διαρροή ραδιενέργειας από τη Φουκουσίμα

Φοβούνται ότι η συνεχιζόμενη αδυναμία των Αρχών να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση θα προξενήσει μεγαλύτερες διαρροές.
REUTERS, A.P.

Η μεγαλύτερη βεβαιωμένη διαρροή ραδιενέργειας από τα ερείπια της Φουκουσίμα τα τελευταία δυόμισι χρόνια συντελείται τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα οι Αρχές να κηρύξουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ειδικοί φοβούνται πως η συνεχιζόμενη αδυναμία των Αρχών να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση στη Φουκουσίμα θα προξενήσει ακόμη μεγαλύτερες διαρροές στο μέλλον.
Η μικρή ραδιενεργός λίμνη που σχηματίστηκε τη Δευτέρα λόγω διαρροής σε δεξαμενή εκπέμπει σε μία ώρα το μέγιστο ποσό ραδιενέργειας που επιτρέπεται να δεχθούν εργαζόμενοι σε πυρηνικές εγκαταστάσεις σε διάστημα 5 ετών. Παραμονή δέκα ωρών στην περιοχή προξενεί συμπτώματα όπως ναυτία και πτώση των λευκών αιμοσφαιρίων.
«Πρόκειται για πολύ μεγάλο ποσό ραδιενέργειας. Η κατάσταση επιδεινώνεται», είπε ο πυρηνικός χημικός και ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Ναγκόγια, Μιτσιάκι Φουρουκάουα. Η ιαπωνική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας κατέταξε τη διαρροή ως περιστατικό βαρύτητας 1 στην κλίμακα πυρηνικών ατυχημάτων, όπου 0 είναι αυτό με τις λιγότερες επιπτώσεις και 7 είναι το σοβαρότερο.
Τα περιστατικά διαρροής ραδιενέργειας από τη Φουκουσίμα όλο και πυκνώνουν, αλλά είναι η πρώτη φορά, μετά το αρχικό ατύχημα, που παρουσιάζεται διαρροή αρκετά σοβαρή ώστε να καταταγεί στην κλίμακα ΙΝΕS.
Τα ραδιενεργά ύδατα διέρρευσαν από μία εκ των εκατοντάδων δεξαμενών που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή προκειμένου να φυλάσσουν τα ύδατα που χρησιμοποιούνται στο αυτοσχέδιο σύστημα ψύξης. Οι τρεις λιωμένοι πυρήνες αντιδραστήρων που βρίσκονται σε άγνωστα σημεία στα υπόγεια των κατεστραμμένων κτιρίων, κρατούνται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 100 βαθμών Κελσίου μόνο χάρη σε αδιάκοπες ενέσεις υδάτων, τα οποία εξέρχονται μεταφέροντας υψηλές δόσεις ραδιενέργειας.
Προκειμένου να αποτραπεί ακόμη μεγαλύτερη διαρροή των υδάτων αυτών στον Ειρηνικό Ωκεανό, οι επιστήμονες έχουν εγχύσει χημικές ουσίες με τις οποίες το έδαφος κοντά στη θάλασσα έχει πετρώσει, σχηματίζοντας τείχος. Αυτό όμως έχει ως συνέπεια τη συσσώρρευση υδάτων κάτω από τα κτίρια των αντιδραστήρων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος υγροποίησης του εδάφους σε περίπτωση νέου σεισμού. Κάθε μέρα 300 τόνοι ραδιενεργών υδάτων διαρρέουν στη θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου