Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Lytro Illum: Η δεύτερη «γενιά» της φωτογραφικής μηχανής που καταργεί την εστίαση

Τη δεύτερη φωτογραφική μηχανή που καταργεί την εστίαση παρουσίασε η αμερικανική Lytro. Ο λόγος για τη Lytro Illum, η οποία όπως και το αρχικό μοντέλο λειτουργεί εντελώς διαφορετικά από τις συμβατικές μηχανές, καθώς βασίζεται στην τεχνολογία «πεδίου φωτός» της εταιρείας.
Χάρις σε αυτή την τεχνολογία, ο κάτοχός της έχει τη δυνατότητα μετά τη λήψη μιας φωτογραφίας να εστιάσει σε οποιοδήποτε τμήμα της εικόνας επιθυμεί, πριν την εκτυπώσει - για παράδειγμα, κάνοντας τα αντικείμενα που βρίσκονται σε πρώτο πλάνο να φαίνονται καθαρά και «θολώνοντας» το φόντο. Επίσης, αν «ανεβάσει» το αντίστοιχο ψηφιακό αρχείο στο ίντερνετ, κάθε χρήστης θα μπορεί να προσαρμόζει την εστίαση σε οποιοδήποτε τμήμα της φωτογραφίας, απλώς κάνοντας κλικ με το ποντίκι του στο αντίστοιχο σημείο.
Παρόλο που ο τρόπος αποτύπωσης των στιγμιότυπων παραμένει ίδιος, η καινούρια Lytro Illum έχει εντελώς διαφορετικό ντιζάιν από την πρώτη φωτογραφική, θυμίζοντας πλέον τις συμβατικές DSLR κάμερες. Επίσης, είναι εξοπλισμένη με έναν νέο, μεγαλύτερο φακό και βελτιωμένο αισθητήρα, εξασφαλίζοντας έτσι εικόνες μεγαλύτερης ευκρίνειας, οι οποίες πλέον αποτυπώνονται σε αναλογία 3:2.
Παράλληλα, η Lytro Illum έρχεται με μία ανακλινώμενη οθόνη 4 ιντσών, μέσω της οποίας γίνεται το καδράρισμα της εικόνας. Τα νέα της χαρακτηριστικά συμπληρώνονται από μια υποδοχή για κάρτες micro SD και μια αποσπώμενη μπαταρία, τα οποία προσθέτουν ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήστη της.
Η φωτογραφική αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ από τον Ιούλιο, σε μια τιμή που θα κινείται στα 1.600 δολάρια – τέσσερις φορές δηλαδή περισσότερο από τα 400 δολάρια που στοίχιζε η αρχική Lytro. Σύμφωνα πάντως με την εταιρεία, η Lytro Illum προορίζεται για επαγγελματίες ή όσους έχουν πάθος με τη φωτογραφία και θέλουν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία «πεδίου φωτός» με μία μηχανή κορυφαίων προδιαγραφών. Μέσα στο 2014 εξάλλου, όπως αποκάλυψε εκπρόσωπος της εταιρείας στο TIME, θα κυκλοφορήσουν και άλλα, αρκετά πιο προσιτά μοντέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου