Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Οι βιβλιοθήκες στον ψηφιακό κόσμο


Ηρθαν από τη μεσογειακή Βαρκελώνη, τη μακρινή Φινλανδία, τη Ρώμη, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κολωνίας, την καινοτόμο Ολλανδία, αλλά και άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα, που δουλεύουν αθόρυβα αλλά μεθοδικά για τη νέα εποχή των βιβλιοθηκών.
Ολοι αυτοί συναντήθηκαν το περασμένο Παρασκευοσάββατο στο Ιδρυμα Ευγενίδου σ’ ένα ακόμα διεθνές συνέδριο για να συζητήσουν για τις νέες διαδρομές που ανοίγονται πλέον μέσα στις δημοτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες σ’ όλο τον κόσμο.
Το θέμα του συνεδρίου ήταν «Εκπαίδευση και βιβλιοθήκες στον ψηφιακό κόσμο» και η είδηση είναι ότι δεν ήταν ένα συνέδριο κλειστό στους ειδικούς, αλλά ένα συνέδριο που αφορούσε, όπως φάνηκε, πολλούς, αφού οι αιτήσεις για κράτηση θέσεων στο Ιδρυμα Ευγενίδου ξεπέρασαν τις 600. Τι άκουσαν; Πολλά και ενδιαφέροντα, κυρίως για τους τρόπους που οι βιβλιοθήκες σ’ όλο τον κόσμο (όλο και περισσότερο και στην Ελλάδα) γίνονται οι σύνδεσμοι μεταξύ των αναγκών της νέας γενιάς και των πολλών διαδρομών και δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία.

Οι σύγχρονες βιβλιοθήκες -είπαν οι ομιλητές στο συνέδριο- επικεντρώνονται περισσότερο στον χρήστη-σπουδαστή, στην ανάλυση των αναγκών του, στην ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης. Οι δύο νέες χαμογελαστές γυναίκες από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Vassa της Φινλανδίας (που έχει τιμηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού της Φινλανδίας) αναφέρθηκαν στην ανάγκη να δοθεί έμφαση στην παρότρυνση των ανθρώπων να διαβάζουν, αξιοποιώντας προς αυτήν την κατεύθυνση τις νέες τεχνολογίες και κάνοντας τη βιβλιοθήκη προσβάσιμη σε διαφορετικές ομάδες. Προς αυτήν την κατεύθυνση επιστρατεύονται πολλά. Κυρίως τα παιχνίδια, τα διαφόρων ειδών gaming, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Ολλανδίας, που εφαρμόζει με επιτυχία το πρόγραμμα.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινείται ένας ταλαντούχος Ελληνας, ο Θεμιστοκλής Γκιών, ο οποίος καταπιάνεται με προγράμματα που μπορούν να αναπτύξουν τις δεξιότητες των νέων ανθρώπων στον 21ο αιώνα και να λειτουργούν συμπληρωματικά στην εγκύκλεια παιδεία. «Και σ’ αυτήν την κατεύθυνση μπορούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο και οι βιβλιοθήκες», είπε.

Και τα ηλεκτρονικά βιβλία τι ρόλο παίζουν στη νέα εποχή; Μεγάλο, αλλά είναι μια διαδικασία που βρίσκεται στην αρχή της, τουλάχιστον στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν πολλά νομικά και διαδικαστικά θέματα που πρέπει να λυθούν στη σχέση βιβλιοθηκών και e-books σε διεθνές επίπεδο.
Η γενική αναζήτηση αυτού του συνεδρίου μπορεί συμπυκνωθεί στη φράση που είπε ο Θεμιστοκλής Γκιών: «Πώς να μάθουμε τα παιδιά να μαθαίνουν».

Και οι ελληνικές δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες πώς συμβαδίζουν με τις ανάγκες των χρηστών στον 21ο αιώνα; «Νομίζω πως πρέπει να γίνουμε πιο εξωστρεφείς, γιατί είδα χώρες που μπορούν να αντιμετωπίζουν τα ίδια ή και μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα, αλλά προσφέρουν πολλά μέσω βιβλιοθηκών», λέει στην «Κ» η Ανδριανή Ζαφειροπούλου, βιβλιοθηκονόμος μιας πολύ δραστήριας βιβλιοθήκης της περιφέρειας, της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπάκτου.

«Με απλά πράγματα μπορούμε να προσφέρουμε. Το Future Library έχει δώσει πολλά και έχει τονώσει την αισιοδοξία. Νομίζω ότι μπορεί θεωρητικά να είμαστε πίσω, δεν έχουμε την τεχνογνωσία ή τους πόρους, αλλά υπάρχει τεράστια βελτίωση μέσα σε λίγα χρόνια. Εχω γνωρίσει ανθρώπους, που μπορεί να είναι και απλήρωτοι, αλλά δημιουργούν. Μέσα σε δύο χρόνια έχω δει να κάνουν πολλά πράγματα οι βιβλιοθήκες. Διεκδικούν πια τον χώρο και τον ρόλο τους», συμπλήρωσε.

Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου